Home / Genel / Akne (Sivilce) Nedir?

Akne (Sivilce) Nedir?

Güzel bir gün olsun… Bugün sivilceli ciltler üzerine genel bilgi vermek ve bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum…

Akne (Sivilce) Nedir?

Akne, kıl köklerinin ve deri altındaki yağ üreten bezlerin tıkanması nedeniyle oluşan yaygın bir cilt sıkıntısıdır.

Akne, kıl köklerinin ve deri altındaki yağ üreten bezlerin tıkanması nedeniyle oluşan yaygın bir cilt sıkıntısıdır.

Ciltte sebum dengesizliği varsa ya da cildiniz çok sebum üretiyorsa nemi tutamaz ve günlük hayatımızdaki alışkanlıklarımıza da bağlı olarak makyaj, kullanılan cilt bakım ürünleri, ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir.

Eğer ciltteki yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışırsa iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.

Sivilceler sadece yüzde görülebileceği gibi, göğüs, sırt ve omuzlarda da görülebilir.

Gençler arasında ve ergenlikte çok görüleceği gibi 30’lu, 40’lı, ve daha ileri yaşlarda da görülebilir. Tipik bir sivilce kırmızıdır ve ucu sarı iltihaplıdır. Komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar yapılar mevcuttur ve son olarak daha da zorlusu iri kist benzeri yapılar şeklindedir.

Akne (Sivilce) Nedenleri

Hormonlar, uzun süreli kortizon tedavileri sırasında kullanılan bazı ilaçlar sivilcelenmeye neden olabilir.

Kirlilik, cildin fazla yağ üretmesi, fazla şeker tüketmek, paketli gıda tüketmek, fazla tuz tüketimi, çok fazla güneşe maruz kalmak, sigara kullanımı, mevcut sivilceleri sıkmak, çok sert peeling yapmak bilinen nedenlerin başındadır.

Ergenlik dönemi, adet döngüsü, hamilelik, doğum kontrol hapları ve stres gibi faktörler hormon seviyesindeki değişikliklere neden olduğu için sivilce oluşumunu arttırabilen faktörlerdir.Kozmetik malzemeler ve sivilceleri kapatmak için yoğun kozmetik kullanımı ergenlik sonrası gelişen aknelerin en önemli nedenlerinden. Bazı kozmetik ürünler kullanılmaya başlanmasından aylar sonra da ciltte akne oluşumuna neden olabiliyor.

Stres her şeyin başı maalesef…Tek başına stres bile şiddetine bağlı olarak akne oluşumuna neden olabiliyor. Dahası kişi stres altındayken farkında olmadan yüzü ile oynuyor, sivilceyi tırnakları ile kazıyıp kirlilik yüzünden yara haline getirebiliyor. İzler ve sivilcelenme sonrası cilt lekelenmesinin baş nedeni ise bu şekilde elimizle sivilcelerimizle oynamamızdır.

Cilt yapısı akne oluşumunda önemli bir faktör. Yapılan çalışmalar, yağlı ciltli, gözenekleri genişlemiş kişilerin erişkin aknesine daha yatkın olduğunu ortaya koyuyor. Erişkin aknesi, ‘ergenlik sivilceleri erişkin yaşlara kadar devam edenler’ veya ‘erişkin yaşta ortaya çıkanlar’ şeklinde ikiye ayrılıyor. Erişkin aknesi iltihaplı olmaya ve ciltte iz bırakmaya daha meyilli oluyor.

Bilimsel çalışmalar, ergenlik sonrası oluşan sivilceler ile sigara içimi arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Fazla sigara tüketimi, aknenin şiddetinde artışa neden oluyor.

Sıklıkla, akne genel kızarıklık ve hassasiyete neden olur. Akne ilerledikçe, ek semptomlar koyu lekeler ve yara izleri içerebilir. İşte bu noktada önemli olan ilerlemeden önce şiddetli koyu lekelerin ve yara izlerinin gelişmesini engelleyebilmektedir.

Peki bu noktada sivilce bakımları için önemli olanlar nedir? 

En önemli bakım sabah- akşam cildinizi salisilik asit içerikli cilt temizleyici ile yıkamaktır. Cildinizi temiz tutmalı ve kozmetik makyaj malzemelerinden uzak durmalısınız.

Yapılacak kabin profesyonel bakımları içeriğine göre 10-15 günde bir olacaktır. Buna ek olarak evde sabah-akşam (temizleyici+tonik+içeriği uygun nemlendirici) kullanmalısınız. Evde ürünler ile destek vermezseniz sivilcelerden kurtulmak neredeyse imkansızdır.

Tabii ki lekelenmemek için uygun içerikli güneş koruyucu düzenli kullanımını hiç bir zaman unutmamamız gereklidir. Cilde uygun yağ, terleme yapmayan güneş kremleri önemlidir.

Sadece tek işlem, uygulama ve makine ile sivilceler geçmez. Gerçekten sabırlı olmak gereken bir süreçtir. Herkesin hikayesi ve cilt yapısı farklıdır.

Sivilcelerinizi sıkmamalısınız ve tırnak ile kaşımamalısınız. Sivilceleri azalttığınızı düşünebilirsiniz ama ileride leke, skar doku ve izler oluşacaktır.

Cildi temizlediğinizde tek kullanımlık yani kağıt havlu kullanmak gereklidir. Akşamları her gün , ya da max 2 günde bir yastık kılıfınızı değiştirmek oldukça faydalıdır.

Spot-on kremler yani sivilce çıktığını hissettiğinizde süreceğiniz kremler sivilcelerinizi kurutacak ve çıkmadan söndürecektir.

Beslenmemize dikkat etmekte gereklidir. Mesela bol su içmek, avokado tüketmek, zeytin (tabii ki dengeli çok değil) yemek, balık, sebze tüketmek bu süreçte vücudumuza destek verecektir.

Son olarak eklemek istediğim ve belirtmeye çalıştığım herkesin hikayesi, yapısı, genetik faktörleri farklıdır. Ve uygun analiz ile ve bakımların sürecine göre yerinde müdaheleyi almak önemlidir. Destek ve danışma için her zaman sizleri kahveye bekliyoruz.

Ata Estetik’e ulaşabileceğiniz kanalları biliyorsunuz…

 

Sevgiler ve şanslı bir gün olsun…

 

Evrim Çetinkaya

 

Hakkımda evrim

Bunuda Okuyun!

Çok hassas cildim var bu ciltlere uygulama yapıyor musunuz?

Çok hassas cildim var bu ciltlere uygulama yapıyor musunuz? Öncelikle cildinizin uzman kişi tarafından analiz ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir